B-BLOCKS IN BERINGEN - een blauwdruk voor toekomstgerichte stadsverdichting

In het centrum van Beringen is de voormalige rijkswachtsite getransformeerd tot een residentieel geheel met 70 wooneenheden, gelijkvloerse kantoor- en handelsruimten, ondergrondse parking en een groen binnenplein. De kers op de taart is een statige toren met een dynamische vormentaal, die sterk in het oog springt en zo de toegang tot de vernieuwde stadskern markeert.

Media Image

Het nieuwbouwproject met de naam B-Blocks ligt pal in het midden van Beringen, op een steenworp van de collegesite die de voorbije jaren een metamorfose heeft ondergaan. Deze site is volledig heraangelegd met een gloednieuw stadhuis, uitgebreide bibliotheek en verfraaid marktplein. Het verhaal van B-Blocks begon toen Herman Sauwens – voormalig CEO van Heijmans Bouw – de rijkswachtsite kocht van de Regie der Gebouwen. Na jaren van overleg met het stadsbestuur en administratief gepingpong ontstond het idee om er een toekomstgerichte woonontwikkeling te realiseren. Een kolfje naar de hand van bouwheer I-Konstrukt en projectpartners Teide Projects en ZIBC die samen met PCp Architects een ijzersterk concept uitwerkten, gebaseerd op toekomstgerichte stadsverdichting.

Gefaseerde uitvoering

De tijdspanne tussen de opstart van het dossier eind 2016 en de voorlopige oplevering begin 2023 weerspiegelt de globale tijdsduur van het project. Binnen de realisatie werden de verschillende bouwblokken gefaseerd uitgevoerd. “Het masterplan voor de stedenbouwkundige herinrichting van de Beringse stadskern voorzag in de realisatie van een vijftal torenvolumes, naar het voorbeeld van San Gimignano in de Italiaanse regio Toscane”, vertelt Filip Rommens, partner bij Teide Projects. “Ons projectgebied – de zone tussen de Koerselsesteenweg en de Sint-Catharinastraat – kreeg een van die torens toegewezen, al moesten we hem wel verdienen door uit te pakken met fraaie architectuur.”

Spraakmakende vormentaal

Een divers aanbod van woontypologieën levert een interessante mix van bewoning op. B-Blocks bestaat uit zeven gebouwen, die samen plaats bieden aan 65 appartementen met oppervlaktes van 66 tot 113 m2 en vijf grondgebonden eengezinswoningen met een gemiddelde woonoppervlakte van 120 m2. Omdat de toren aan de Koerselsesteenweg de eyecatcher van het project moest zijn, kreeg hij een spraakmakende vormentaal. Filip Rommens: “De toren herbergt 17 appartementen en een gelijkvloerse handelsruimte. Hij telt negen bouwlagen, die subtiel schranken ten opzichte van elkaar. In combinatie met de horizontale geleding en afgeronde hoeken van de verschillende vloerniveaus heeft dit een vloeiende, dynamische uitstraling. Qua gevelafwerking hebben wij geopteerd voor witte buitenbepleistering en verticale steenstrips.”

Media Image
Media Image
Media Image

Beschermd dorpszicht

In het aanpalende woongebouw met 12 appartementen keert de karakteristieke vormentaal terug. Daarnaast liggen de gerenoveerde rijkswachtwoningen, die voortaan plaats bieden aan 10 appartementen. “De voorgevel van de voormalige rijkswachtkazerne maakt deel uit van een beschermd dorpszicht en werd dan ook behouden”, vervolgt Filip Rommens. “Alle zijkanten zijn opnieuw opgemetseld met oranjerode recuperatiestenen en de gesloten geveldelen aan de achterzijde zijn uitgevoerd in bijpassende nieuwe bakstenen. Een schakelvolume met grondgebonden kantoorruimte dat qua look-and-feel aansluit bij de toren, legt de link met de vijf eengezinswoningen. Tot slot zijn er aan de kant van de Sint-Catharinastraat nog twee urban villa’s met respectievelijk 12 en 14 appartementen opgetrokken. De gevels van de eengezinswoningen en de urban villa’s zijn bekleed met horizontale gevelstenen. Qua materialisatie is er dus sprake van eenheid in verscheidenheid.”

Trage verbinding

De gebouwen van B-Blocks zijn gegroepeerd rond een semipubliek binnenplein, dat een ‘trage verbinding’ tussen de drukke Koerselsesteenweg en het centrum garandeert. Inheemse beplanting, een oude eik en een wadi creëren een groene oase in het hart van de stad. “Alle woonvolumes zijn geënt op het autovrije binnenplein, dat is aangelegd bovenop een ondergrondse parking. De bewoners boeten dus niet in aan rust en ruimtegevoel, hoewel er wel degelijk sprake is van verdichting. Verder bevorderen ook de groendaken, die samen met de wadi fungeren als regenwaterbuffer, op de lagere nieuwbouwblokken het zicht. Als projectontwikkelaar proberen we ons altijd in te leven in de situatie van bewoners en eindgebruikers. Daarom besteden wij erg veel aandacht aan ruimtelijke indeling, natuurlijke lichtinval en andere specifieke details. De toren is bijvoorbeeld zo gepositioneerd dat de schaduw niet op het binnenplein landt, maar op het aangrenzende postgebouw. Dit alles maakt van B-Blocks een blauwdruk voor toekomstgerichte stadsverdichting. Ons concept slaat in ieder geval aan want de reacties van bewoners en omwonenden zijn lovend!”, besluit Filip Rommens.

Media Image

Prestigeproject en huzarenstuk

Reynders nam als hoofdaannemer alle fases van het prestigeproject B-Blocks voor zijn rekening, op de buitenaanleg na. Dit gevestigde bouwbedrijf uit Houthalen-Helchteren is als dochteronderneming van Eiffage in de Benelux opgeklommen tot de hoogste categorie in de sector. “B-Blocks is uitgevoerd in twee fases”, verduidelijkt projectdirecteur Ronny Kuppens. “In de eerste fase zijn twee bouwblokken, een torengebouw en vijf eengezinswoningen opgetrokken, in de tweede fase twee blokken.”
Ronny Kuppens: “De ruwbouw van de toren met negen bouwlagen heeft ons team in amper 18 weken afgerond. Een huzarenstuk, dat wij hebben gepresteerd door systematisch te werk te gaan. De oude voorgevel van de voormalige rijkswachtkazerne – met daarachter de gerenoveerde rijkswachtwoningen – is gestut en geïntegreerd in blok 1. De site van B-Blocks is bijna integraal onderkelderd met een ondergrondse parking, die fase 1 en 2 met elkaar verbindt.”
Bij Reynders kijken ze tevreden terug op de realisatie van B-Blocks. “Een van de succesfactoren was dat we de onderaannemers samen met de bouwheer hebben gekozen op basis van een openboeksysteem. Zo konden wij de verwachtingen in alle transparantie inlossen”, eindigt Ronny Kuppens.

Stipte plaatsing binnen het budget

Voor buitenschrijnwerkspecialist Winprof is B-Blocks een prachtig architecturaal project. Zaakvoerder Jan Banken: “De herbestemming en renovatie van de rijkswachtkazerne en de nieuwbouw worden gekenmerkt door grote raampartijen, die visueel indruk maken en een zo laag mogelijk energiepeil nastreven. Dat is een kolfje naar onze hand.”
Het vakkundige team van Winprof stond in voor de productie en de plaatsing van alle ramen. “Het is maatwerk, maar vraagt ook expertise en coördinatie om de timing te respecteren. Met 20 jaar ervaring op de teller zijn we dat gewoon. Onze hoogwaardige ramen voldoen aan de strengste normen en kwaliteitsvoorwaarden. Zo leveren wij een belangrijke bijdrage aan het wooncomfort van de bewoners van B-Blocks. En daar doen we het voor.”
Jan Banken: “De samenwerking met Teide Projects, de architect en de aannemer is vlotjes verlopen. Goede afspraken en een goede voorbereiding staan garant voor een stipte plaatsing binnen het budget. Dat is belangrijk. Want bij Winprof werken wij volgens het all-in principe.”

Media Image
Media Image
Media Image
21 nov. 2024

Deel dit artikel

Partners

Structurele Partners