Gloednieuwe levensfase voor sportparadijs Glanerbrook in Sittard-Geleen

Op een groene locatie in de gemeente Sittard-Geleen ligt Glanerbrook, al sinds de jaren ’30 een plek waar mensen samenkomen om van sport te genieten. Door de jaren heen veranderde het terrein van ijsbaan naar autobaan naar bakermat van Pinkpop. Totdat er in de jaren ’80 een vast sportcomplex kwam te staan met zwembaden, een wielerbaan, een ijsbaan, twee sportzalen en een fitness. Met de leeftijd van het vastgoed in ogenschouw, is er in 2020 een grootschalige nieuwbouw en renovatie in gang gezet.

Media Image

In Limburg leeft de sport: je vindt er clubs in onder andere handbal, (zaal)voetbal, rollerhockey, netbal, Budo, zaalhockey, ijshockey, curling, kunstrijden en langebaanschaatsen, waterpolo, wielrennen en synchroonzwemmen. Het maakt direct duidelijk dat er behoefte is aan grote sportcomplexen en -voorzieningen zoals die bij Glanerbrook in Sittard-Geleen. “In 2017 heeft de gemeenteraad besloten dat we de drie zwembaden die Sittard-Geleen rijk is, willen concentreren op één locatie”, vertelt Leon Geilen, Wethouder Stedelijke Ontwikkeling, Omgevingsbeleid, Mobiliteit en Leefomgeving. “We zijn toen op zoek gegaan naar de beste oplossing en namen het besluit om te centraliseren bij Glanerbrook. In 2020 volgde het besluit om het huidige complex deels te slopen, nieuw te bouwen en te renoveren. Een vernieuwbouw, zoals we het ook wel noemen."

Media Image
Media Image
Media Image
Media Image

Strategische keuze

De keuze voor de locatie was praktisch. “Er was al een ijsbaan aanwezig, maar ook een wielrenbaan en een groot recreatief zwembad met meerdere baden”, vult Sjaak Aussems, Projectleider bij de gemeente, aan. “De aanwezigheid van zowel ijs als zwemwater is in dit geval bijzonder gunstig. De warmte die vrijkomt bij het aanmaken van ijs, kan namelijk gebruikt worden om de zwemhallen te verwarmen. Dat was een hoofdreden om de twee bij elkaar te houden, want duurzaamheid is een grote ambitie binnen dit project.” Maar ook qua symboliek trok Glanerbrook de investeringen naar zich toe. “Historisch gezien is deze locatie verankerd in de sport”, zegt Leon Geilen. “Glanerbrook speelt een grote rol in de collectieve beleving van activiteiten in deze gemeente.”

Het aanbestedingsproces leidde de betrokken partijen naar Mertens Bouwbedrijf uit Weert en SPIE uit Elsloo, beide ervaren in grootschalige projecten, en architectenbureau NOAHH, wiens inspirerende designs het complex met gemak de 21e eeuw in tillen. “Een project als dit is geen onbekend terrein voor ons”, zegt Eric Smeets, Directeur van Mertens Bouwbedrijf. “Al moet ik zeggen dat er toch heel wat technologische snufjes aan Glanerbrook zijn toegevoegd die het echt tot een voorloper maken.”

Media Image
Media Image

Zichtbaarheid

De nieuwe plannen omvatten extra functionaliteiten die exploitant Laco in staat stellen om een nog grotere doelgroep aan te spreken. “Naast de vernieuwing van alle sportfaciliteiten voegen we bijvoorbeeld een vijftigmeterbad aan het gebouw toe”, zegt Rob Ramaekers, Team Manager Sport & Recreatie bij Laco. “We kwamen gezamenlijk tot de conclusie dat de gemeente veel recreatief zwemwater aanbood, maar weinig verenigingszwemwater.” Een vijftigmeterbad vind je in deze regio niet, het dichtstbijzijnde ligt in Eindhoven. “Het was belangrijk om die bovenregionale functie aan Glanerbrook toe te voegen”, voegt Leon Geilen toe. “Aanvankelijk zouden we dat alleen doen als er externe subsidie voor zou komen, maar uiteindelijk koos de raad ervoor om het bad hoe dan ook te plaatsen.” Een andere substantiële aanpassing is het horecagebied dat straks vanuit de eerste verdieping de verbindende kern van het complex zal vormen. Vanuit elke zaal hebben sporters en toeschouwers direct toegang tot de horeca. Ook de verbindingsas, die de architecten als een rechte lijn door het geheel hebben getrokken, geeft uitzicht op de zalen.

Media Image

Optimaliseren

Meer dan 40 verenigingen en duizenden reguliere klanten maken gebruik van Glanerbrook. Sportzaal 1, thuisbasis van het eredivisiehandbalteam V&L Geleen, onderging al een renovatie. Er zijn speciaal ontworpen, slimme scoreborden in bestelling voor elke hal. Een andere eyecatcher zal de indoor ijsbaan zijn, met een state-of-the-art designplafond én tribunes rond de volledige ijsvloer. “Die zaal zit in het hoogseizoen tot de nok vol”, zegt Rob Ramaekers. “En ’s zomers ontvangen we er kampen vanuit meerdere disciplines en nationaliteiten. De zaal is dus het hele jaar door open.” In de nieuwe ijshal krijgen de 1350 bezoekers een beter zicht op de baan en worden er staanplaatsen voorzien. De buitenijsbaan is in het laagseizoen dicht, omdat de weersomstandigheden daar een grote rol spelen. “Maar die gaan we nu overkappen”, zegt Leon Geilen. “Er is dan minder wind, waardoor de baan in betere conditie blijft. En dat is, zeker met het oog op het veranderende klimaat, geen overbodige luxe.”

Bouwen voor de lange termijn

Duurzaamheid voert in het hele proces de boventoon. Op de kap van de buitenbaan komen zo’n 6000 zonnepanelen te liggen. Ook worden alle buitenmuren opnieuw geïsoleerd. “Glanerbrook gaat volledig van het gas af en wordt zelfvoorzienend”, aldus Leon Geilen. “Vooral het energiemanagementsysteem maakt daarbij het verschil.” Duurzaamheid én technologie maken Glanerbrook tot een sterk staaltje werk. “Het is een heel leerzaam project omdat je dingen moet neerzetten die je niet vaak tegenkomt”, vertelt Eric Smeets. “Het zit vol met speciale aspecten. De bewegende zwembadbodem, bijvoorbeeld. Die heeft een muur die in het midden van het bad omhoog kan komen, maar kan ook verdiepen voor trainingen van de duikclub. Het wedstrijdbad moet dan weer een perfecte afmeting hebben tot op de millimeter. Combineer dat met de veiligheidseisen, en je hebt als bouwteam heel wat uitdagingen op je bord. Maar dat geeft uiteindelijk ook voldoening.”

Media Image

Verbinding

Om de beleving van Glanerbrook en het Burgemeester Damenpark te verbeteren, worden de twee sterker met elkaar verbonden. Sjaak Aussems: “Het groen van het park halen we meer naar binnen en de indeling van de gebouwen en buitengebieden zal mooier in elkaar overvloeien.” Uit klantonderzoek bleek dat de navigatie een aandachtspunt was. “Met de sloop van de ijshal gaan we daarom een nieuwe structuur creëren”, zegt Sjaak Aussems. “In de toekomst zal iedereen vanuit de begane grond naar binnen gaan omdat de ijshal 3,5 meter dieper in de grond komt te liggen. Sporters blijven dan op de begane grond en de bezoekers kunnen met trap of lift naar boven om naar de horeca, viplounges en tribunes te gaan. De leesbaarheid van het gebouw wordt zo een stuk beter.”

Vertrouwensband

Glanerbrook blijft doorlopend open voor bezoekers. “Er is een constante verhuisbeweging en die levert wat hinder op, maar je hebt wel om de paar maanden een ‘nieuw cadeautje’ uit te pakken”, lacht Eric Smeets. “Dat maakt het bouwproces aangenaam. Vanzelfsprekend is er wel goede coördinatie en samenwerking voor nodig, maar die vertrouwensband is tussen alle partijen sterk aanwezig.” “Van bezoekers krijgen we veel positieve reacties”, vult Rob Ramaekers aan. “Het is mooi voor mensen om te zien dat dit proces in gang is gezet. En voor ons natuurlijk een fijn vooruitzicht om zo’n diverse groep sporters en supporters een optimale omgeving te bieden waar we samen de beste prestaties en beleving neerzetten.”

Media Image

Trotse bouwpartners van Glanerbrook

Media Image
Media Image
Media Image
21 nov. 2024

Deel dit artikel

Partners

Structurele Partners