Project Agter de Heuf

In het hart van Overpelt bouwen Lamoo nv en de gemeente Pelt aan een ambitieus woon- en zorgproject, een corridor tussen het centrum en het ziekenhuis. Lamoo nv is een samenwerking tussen Bouwonderneming Lamers uit Hamont-Achel en projectontwikkelaar Moorea Projects uit Bree. Het project bestaat uit maar liefst vier fases en staat al op de planning sinds 2014. Rik Willekens, architect bij Nova Zembla, en Erik Leijssen van Lamoo nv stonden aan de wieg van deze bouwambities en zijn dagelijks betrokken in de vooruitgang op de werf. We spreken met hen over de verschillende fases, de uitdagingen en de schoonheid van Agter de Heuf.

Media Image

Project Agter de Heuf in centrum Overpelt gaat fase 2 in.

Een plek waar mensen van alle sociale standen en achtergronden, zorgbehoevend of niet, kunnen samenwonen, ondernemen en groeien. Dat was in 2012 al de droom van de gemeente Pelt voor het open terrein aan de Ringlaan in Overpelt. Vanwege de ideale ligging tussen het centrum en het Noorderhart-ziekenhuis werd er gekozen voor een invulling die daarbij aansloot: zes bouwblokken van appartementen en handelsruimtes, met een gezonde mix van prijzen, waarvan een deel een zorgbestemming krijgt en een deel niet, met elk een ondergrondse parking én een aantrekkelijke, openbare groenvoorziening met fontein als absolute blikvanger. Het betreft 25.000 vierkante meter aan bovengronds bouwvolume, een groot project waar architectenbureau Nova Zembla, Lamoo nv en Bouwonderneming Lamers hun expertise kunnen laten gelden. “Wij wonnen in 2014 de wedstrijd als samengesteld bouwteam”, vertelt Erik Leijssen. “De gemeente had een ruimtelijk uitvoeringsplan en liet ons voorstellen doen. Samen met Nova Zembla en Inno Lamers van Bouwonderneming Lamers leverden we een plan aan dat kwalitatief, esthetisch en planmatig het beste bij de visie van de gemeente Pelt aansloot.”

Samen met de gemeente Pelt gaan we voor 100% kwaliteit

Media Image

Verschillende doelgroepen
De zes blokken werden onderverdeeld in vier bouwfases, elk met een ietwat andere bestemming en doelgroep. “Fase 1, met gebouwen Heuven 1 en Heuven 2, is inmiddels afgerond”, vertelt architect Rik Willekens. “Deze gebouwen bevatten 22 sociale appartementen, 10 sociale assistentiewoningen en 34 startersappartementen inclusief bijhorende ondergrondse parking. Tijdens fase 2, die nu in de startblokken staat, bouwen we Heuven 4 en 6, met onder andere 48 appartementen met zorgoptie, handelsruimtes, en 16 mindervalidewoningen met gemeenschapsruimte. Deze laatste zijn al verkocht aan VZW Stijn, welke huisvesting en zorg biedt aan mensen met een niet aangeboren hersenletsel. Fase 2 bevat ook 180 ondergrondse parkeerplaatsen, waarvan er 80 beschikbaar zullen zijn voor publiekelijk gebruik.”

Media Image

Verbindende ontmoetingsplek
Juist dat publieke aspect van het project maakt Agter de Heuf zo bijzonder. Doordat de site op de as tussen het dorp en het ziekenhuis ligt, zijn voetgangers er welkom om over de tuinpaden en over de zorgboulevard te wandelen. “Pelt heeft niet alleen een groot ziekenhuis, maar ook grote rusthuisgroepen en aangepaste woningen binnen het centrumgebied”, vertelt Inno Lamers. “Daarom zorgt de zorgboulevard perfect voor de centralisatie van verschillende diensten. Op het gelijkvloers hebben we daarom ruimte voorzien voor ondersteunende diensten zoals een kinepraktijk, dokterspraktijken, een labo voor tandprotheses, zorggerelateerde retailwinkels voor gehoorapparaten, brillen en rolstoelen, noem maar op. Dit versterkt de kwaliteit van het project én van de omringende faciliteiten. Het moet écht een ontmoetingsplek worden.”

Media Image

Zorg op maat
Bij het ontwerpen van de verschillende woningsoorten kozen de partijen er bewust voor om het zorgaanbod steeds optioneel te houden. Erik: “Een aantal erkende partners zoals INTEGRO, VZW Stijn, Wit-Gele Kruis en IN-Z staan klaar om die zorg op aanvraag te leveren. In de architectuur hebben we natuurlijk wel alles op maat gemaakt om de ideale woonomgeving te waarborgen: drempelloze ruimtes, grote liften, grote liften, gemeenschapsruimtes en nog veel meer.”

Media Image

De vaart zit erin. We verwachten dat we tegen het einde van 2024 alles kunnen afronden.

Intensieve samenwerking
Verdere architecturale beslissingen betroffen vooral soberheid en eenvoud, aldus Rik. “Belangrijke factor was dat de bouwblokken van de buitenkant goed leesbaar moesten zijn en dat er uniformiteit was. Een duidelijke indeling, ook qua materiaalkeuze. Bij fase 1 is dat alvast een combinatie van bruine baksteen en een duurzame houtsoort. De vakmensen van Lamers hebben hier ontzettend mooi werk geleverd om de twee materialen op elkaar te laten aansluiten.” Ook het ontwerp van de volgende fases zal hierbij aansluiten. “Dankzij intensief overleg met de verschillende diensten van de gemeente Pelt én het gezamenlijke streven naar kwaliteit hebben we nu een prachtige eerste fase afgerond”, zegt Erik nog. “De vaart zit erin. We verwachten dat we tegen het einde van 2024 alles kunnen afronden.”

Agter de heuf, een realisatie van:
lb_68_vanvlierden.jpg LB68_lamers.jpg
21 nov. 2024

Deel dit artikel

Partners

Structurele Partners